Ayam Seribu Rasa
Betul ke seribu rasa? hehe..tu pasal la nak try..Ummi masak ayam ni buat berbuka semalam..ni baru sempat posting. Emm..bukanlah maksudnya sampai bubuh seribu bahan perasa lak, adalah dalam sepuluh perasa kot..hehe...tp betullah..anak2 kata sedap!!! Try le..nak kata ayam masak pedas bukan, ayam sos pedas bukan, susah nak explain...masak dan rasa sendiri k! Meh tengok bahan2nya..dapat resepi ni dari MR.
Bahan:-
- 1 ekor ayam (sederhana besar, potong ikut suka)
- 1 mangkuk kecil air
- 4 sudu besar minyak masak
- 3 sudu besar kicap manis
- 4 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar jus oren
- 2 sudu kecil lada hitam - tumbuk
- 1 sudu besar badam - tumbuk
- 1 inci belacan
- sedikit garam
- serbuk perasa (*ummi letak gula sedikit)
Bahan-Bahan Kisar:-
- 1 inci halia
- 4 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 10 tangkai cili kering
Cara Memasak:-
Ayam dipotong dan dibersihkan. Perap ayam selama 2 jam dengan kicap, sos tiram, sos tomato, garam dan jus oren. Masukkan juga lada hitam dan buah badam yang telah ditumbuk tadi. (lagi lama perap lagi bagus). Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan bealcan dan sedikit garam lagi serta serbuk perasa. Masukkan air. Biarkan mendidih dan masukkan ayam yang telah diperap tadi. Gaul rata dan kacau seketika. Biarkan ayam masak dan kuah agak kering. Angkat.
0 Response to "Ayam Seribu Rasa"
Catat Ulasan