Nasi Ayam Belanga
Ni menu buat berbuka puasa semalam. Resepi dari dapur Suzi, emm sedap, lain dari nasi ayam bese2 tu..Ummi adjust sikit cara masak ayam tu..lepas rebus dan perap..Ummi goreng dulu sekejap baru masukkan sekali dalam nasi. Suzi akak mintak izin kopipes je ek!! X sempat nak menaip..thanx a lot!!
NASI AYAM BELANGA
Resepi: Suzi
NASI AYAM BELANGA
Resepi: Suzi
Bahan-bahan:
- 2 pot beras
- 2 sudu besar minyak sapi ( Ganti dengan majerin pun boleh)
- Rempah tumis
- (*Bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis, buah pelaga, jintan manis, jintan putih).
- 1/2 ekor ayam, direbus dengan air secukupnya
- Garam secukup rasa 1 batang serai
Bahan Perap:-
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 sudu besar minyak bijan
- 2 sudu besar kicap manis
Cara-cara:
- Ayam dibersihkan dan dipotong kecil2. Rebus ayam + garam + serai sampai empuk. Simpan air stoknya untuk memasak nasi.
- Basuh beras dan toskan airnya.
- Perap ayam seketika dengan halia + bwg putih yg telah ditumbuk. Campurkan sekali kicap dan minyak bijan.
- Panaskan minyak sapi dalam periuk/belanga dan tumiskan bahan2 rempah hingga naik bau wangi. Masukkan beras dan kacau2 seketika. Terus tuangkan air stok ayam.
- Bila nasi hampir masak, susun ayam atas nasi dan letakkan daun pandan. Tutup periuk dan biarkan hingga tanak. Sesekali elok di kacau supaya rata masaknya.
Cara hidang :
Boleh dihidang begitu saja bersama sup lebihan air rebusan ayam, kicap cair + cili padi dan cili sos cair + tumbukan sedikit halia.
0 Response to "Nasi Ayam Belanga"
Catat Ulasan