Nasi Ayam Belanga

NASI AYAM BELANGA
Resepi: Suzi
Bahan-bahan:
- 2 pot beras
- 2 sudu besar minyak sapi ( Ganti dengan majerin pun boleh)
- Rempah tumis
- (*Bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis, buah pelaga, jintan manis, jintan putih).
- 1/2 ekor ayam, direbus dengan air secukupnya
- Garam secukup rasa 1 batang serai
Bahan Perap:-
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 sudu besar minyak bijan
- 2 sudu besar kicap manis
Cara-cara:
- Ayam dibersihkan dan dipotong kecil2. Rebus ayam + garam + serai sampai empuk. Simpan air stoknya untuk memasak nasi.
- Basuh beras dan toskan airnya.
- Perap ayam seketika dengan halia + bwg putih yg telah ditumbuk. Campurkan sekali kicap dan minyak bijan.
- Panaskan minyak sapi dalam periuk/belanga dan tumiskan bahan2 rempah hingga naik bau wangi. Masukkan beras dan kacau2 seketika. Terus tuangkan air stok ayam.
- Bila nasi hampir masak, susun ayam atas nasi dan letakkan daun pandan. Tutup periuk dan biarkan hingga tanak. Sesekali elok di kacau supaya rata masaknya.
Cara hidang :
Boleh dihidang begitu saja bersama sup lebihan air rebusan ayam, kicap cair + cili padi dan cili sos cair + tumbukan sedikit halia.

0 Response to "Nasi Ayam Belanga"
Catat Ulasan