Udang Masam Manis Borneo

Bahan:-
10 ekor udang
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos tiram
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar - hiris bulat
1 biji tomato - belah 4/6 (ummi guna tomato ceri)
sedikit daun sup
sedikit jus limau nipis
sedikit jus limau nipis
Tumbuk bawang putih, bawang merah dan halia untuk tumisan, ketepikan dulu. Udang digaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng separuh masak, angkat dan ketepikan. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan2 tumis tadi dan kacau hingga naik bau. Masukkan ketiga-tiga sos, kacau sebentar dan masukkan udang. Masukkan bawang bsar, tomato dan akhir sekali masukkan daun sup. Tutup api dan perahkan sedikit asam limau..sedia untuk dihidangkan..
0 Response to "Udang Masam Manis Borneo"
Catat Ulasan