Ikan Masak Beriani

Lauk malam tadi sebenarnya, x sempat nak posting awal hari ni...Resepi ceduk dari resepi.mesra.net...Sempoi je nak masak ni...tu la yang Ummi suka..hehe, janji semua dalam rumah ni kenyang..Najiha kata sedap dan patutlah masa masak dia bau ala-ala beriani..igt Ummi masak nasi beriani ke apa ke..hehe..rupanya ikan beriani..cuma ikannya ummi tukar bawal dan masak half dari bahan asal. Ni resepi asal ya.


Bahan:-
  • 1 ekor ikan tenggiri (ummi tukar bawal)
  • 5 biji tomato - belah 4 setiap satu
  • 1 cawan air
  • 1 camca besar rempah ikan
  • 2 camca besar rempah beriani
  • 3 biji bawang besari - dihiris dan digoreng kekuningan
  • garam dan gula secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan Kisar:-

  • 2 cm halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 4 tangkai cili merah
  • 2 tangkai cili hijau (ummi guna cili merah semua)

Related

Cara Memasak:-
  1. Ikan dibersihkan, dilumur sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng setengah masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan 3 sudu besar minyak dan tumis bahan kisar. Kacau sebentar.
  3. Masukkan tomato, rempah ikan, rempah beriani dan air.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  5. Masukkan bawang goreng dan masak sebentar.
  6. Akhir sekali masukkan ikan dan gaul rata. Angkat untuk dihidangkan.

0 Response to "Ikan Masak Beriani"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel