Chocolate Mint Cake

Bahan:- (loyang bulat 8 inci)
- 200 gm tepung naik sendiri
- 230 gm mentega
- 220 gm gula kastor
- 230 gm telor (*ummi letak 4 biji saiz B)
- 3 gm esen vanila (1 sudu teh)
- 30 gm serbuk koko (*ummi tambah lg 1 sudu teh emulco paste)
- 50 gm susu segar
- beberapa titis pewarna hijau
- beberapa titis esen peppermint
- Panaskan oven pada suhu 180 C. (*ummi set oven 165C).
- Sapu butter pada loyang dan alaskan kertas baking di dasar dan bahagian tepinya.
- Dalam mangkuk, pukul tepung dengan mentega hingga jadi pes yang sebati (hati-hati ketika memukul, tepung akan sedikit naik berdebu). Ketepikan.
- Dalam mangkuk lain, pukul telor dan gula hingga likat.
- Masukkan adunan ini dan esen vanila ke dalam adunan tepung tadi. Pukul hingga sebati dan kembang.
- Bahagi dua adunan - satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko dan susu segar, manakala satu bahagian lagi dicampurkan pewarna hijau dan esen peppermint.
- Letakkan 2 sudu besar adunan coklat di bahagian tengah loyang dan kemudian letakkan pula 2 sudu besar adunan hijau di atas adunan coklat tadi.
- Buatlah secara berselang seli hingga habis.
- Kemudian hentakkan sedikit loyang sebelum dimasukkan ke dalam oven dan bakar selama 45 - 50 minit.
Bahan Topping Honey Choc Fudge:-
- 150 gm coklat masakan
- 30 gm fresh cream
- 30 gm mentega
- 15 gm madu (2 sudu besar)
Cara Menyediakan:-
- Campurkan kesemua bahan dan cairkan secara "double boiler" sambil dikacau selama 5 - 10 minit hingga fudge sebati.
0 Response to "Chocolate Mint Cake"
Catat Ulasan