Roti Jala Berinti Sardin

Okay lah Ummi nak balik kampung japgi...ni sempat lah masukkan entry brunch Ummi hari ni..lama x buat roti jala...tapi kali ni untuk senang ngap, kita terus gulung dengan inti sekali..Terpulanglah nak letak inti daging ke, ikan bilis ke, telor pun boleh. Ummi just letak inti sardin...My kids semua suka...senang nak makan xyah nak banyak2 keluar piring segala kan..hehe...Lepas buat roti jala ni Ummi bz wat mufin n kek nak bawak balik kampung. Roti jalan ni pun Ummi wat 2 adunan untuk bawak balik kampung gak..adeh berpeluh duk menjala..dapat serkap ikan sardin je dalam jala nih..hehee...Jamu mata ya..bubaiiii...
Untuk roti jala boleh rujuk di sini dan sini ya..Dua-dua pun jadi jala..ekeke..Sardin tu pun boleh masak ikut style masing-masing la ya..boleh jugak tambah kentang ke...Ummi ni nak simple jek..hehe..Ni pun dekat 2 jam berdiri menjala kuih...simple ke tuh? :D
Bahan Inti:-
  • 1 tin besar sardin (Ayam Brand) - buang sosnya
  • 1 labu bawang besar - dadu
  • 3 ulas bawang putih - cincang
  • 2 sudu besar cili kisar
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak:-

Panaskan minyak, tumis aja lah bawang besar dan bawang putih hingga naik bau dan masukkan cili kisar. Masukkan air asam jawa dan sardin. Masak sebentar sambil dihancur-hancurkan isi sardin. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak biar agak pekat. Angkat dan sejukkan.

Sediakan roti jala dan lipat sikit tepinya dan letakkan inti sardin tadi. Lipat pula tepi kiri dan kanan roti jala dan gulung seperti kuih dadar tu. Buat hingga habis.

Related Posts

0 Response to "Roti Jala Berinti Sardin"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel