Chicken Teriyaki

Lauk dinner semalam, simple je la...janji sodap...Ummi tengok kat merata-rata dapur dah buat ni, so try jugak la resepi asal dari Japanesefood.com tapi akak kutip dari dapur Rinnchan ni...my kids suka sangat2 laa...rasanya pun ala-ala sticky caramel chicken kann...Thanks Rinn..
Bahan:-
  • 5 potong dada ayam atau peha ayam (ummi masak segala bahagian..hehe)
  • 3 sudu besar madu
  • 4 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar gula
  • 3 inci halia - diparut
  • 3 biji bawang putih - diparut
  • 1 sudu teh garam halus
Cara Memasak:-
  1. Gaul ke semua bahan dan perap lebih kurang satu jam di dalam peti sejuk.
  2. Panaskan non-stick pan dan letak ayam di dalamnya, tutup. Sesekali buka dan terbalikkan ayam.
  3. Siramkan lebihan bahan perap ke atas ayam dan balik-balikkan ayam sehingga masak dan kuah menjadi likat.

0 Response to "Chicken Teriyaki"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel