Chocolate Roll Cake

Bila hujung minggu, kalu x pergi ke mana-mana barulah ada masa nak masak lebih-lebih dan duduk kat dapur tu lama-lama, sampai naik lenguh kaki ni berdiri. Swiss roll ni Ummi buat sebab abang long nak, dia nampak resepi ni atas meja. Memang nak buat pun, tapi duk que lama sangat sampai abang long yang mintak buatkan....hehe..Nasib dia suruh wat, xpun ntah bila nak mula buat..haha...Lagipun, kebetulan bahan-bahan sume ada...Resepi dari Yani, diambil dari rumah Mak Lang ni...
Bahan Kek:- (30 x 30 cm)
4 biji telor
35 gm tepung gandum
15 gm serbuk koko
50 gm gula halus
Bahan Krim:-
125 gm cream cheese
150 gm fresh cream/whipping cream
30 gm gula halus
1 sudu besar jus lemon
Cara-cara:-
KEK:-
Alaskan oven plate dengan baking sheet. Asingkan kuning telor dengan putih telor. Ayakkan tepung gandum dan serbuk koko. Panaskan oven sehingga ke suhu 180 deg. celcius. Sementara itu pukul putih telor sehingga berbuih. Kemudian masukkan gula sedikit sedikit dalam 3 peringkat sambil dipukul. Pukul sehingga kembang (soft peak).

Masukkan kuning telor satu persatu. Pukul dengan perlahan-lahan. Masukkan tepung yang telah diayak tadi. Kacau dengan spatula dalam satu arah hingga sebati. Tuangkan ke dalam dulang dan ratakan. Bakar selama 10 minit dengan suhu 180 deg. celcius. Kemudian sejukkan.

KRIM:-
Pukul cream cheese dengan gula sehingga lembut. Kemudian masukkan fresh cream dan lemon juice. Pukul lagi sehingga jadi bentuk krim. Sapukan krim ke atas kek tadi. Kemudian gulung perlahan-lahan. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 - 2 jam sebelum dipotong.

0 Response to "Chocolate Roll Cake"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel