Kuih Lapis Pandan


Bahan:- (Loyang bulat 8inci)
(Bahan A)
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sduu besar tepung jagung
3/4 cawan gula
4 1/2 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam
(Bahan B)
Perisa pandan - boleh juga menggunakan jus pandan
pewarna hijau
Cara Penyediaan:-
- Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian
- Masukkan perasa pandan dan pewarna hijau dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna asal/putih dalam 1 bahagian lagi.
- Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan.
- Masukkan 1 senduk adunan asal/putih dan kukus elama 5 minit.
- Lapiskan pula 1 senduk adunan hijau dan kukus lagi selama 5 minit.
- Lapiskan lagi adunan putih dan hijau berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, Ummi balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus lebih lama sedikit).
- Sejukkan dan bolehlah dipotong.
0 Response to "Kuih Lapis Pandan"
Catat Ulasan