Nasi Goreng Tomyam

Hidangan tengahari ni...tengoklah...simple aje masak...angin M tu laaa...hehe...Apapun laku makan dengan kentang kat bawah tu....Resepi dari kak Hanieliza nih...time kaciiihh kak Liza..tp satu bahan Ummi lupa nak masukkan, u all perasan tak? Telor..!! Terlupa betul lah! Apapun x menjejaskan, tetap sedap..Maleh pulak nk wat scramble egg...takpun boleh gak gaul dengan nasi tuh! Namapun dah malas kannn...hehe

Bahan:-
  • 2 mangkuk nasi
  • 100 gm udang (buang kulit)
  • 100 gm sotong (potong kecil)
  • 100 gm isi ayam (hiris nipis)
  • 100 gm carrot (potong dadu - ummi potong memanjang)
  • 100 gm kobis (hiris)
  • 1 biji telor
  • daun ketumbar (racik)
  • cili padi (ditumbuk sedikit) ummi letak 10 biji)
  • minyak
  • garam secukup rasa

Bahan Sos Tomyam (Dikisar):-

  • 10 tangkai cili kering
  • 1 batang serai
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 sudu besar udang kering

Cara Memasak:-

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan sos tomyam hingga wangi.
  2. Masukkan ayam dan carrot. Kacau rata hingga ayam masak.
  3. Masukkan udang, sotong, kobis dan cili padi. Kacau rata.
  4. Masukkan nasi dan kacau rata.
  5. Pecahkan telor dan kacau rata bersama semua bahan.
  6. Rasakan garam dan tutup api.
  7. Taburkan daun ketumbar dan gaulkan sekali lagi. Hidangkan.

0 Response to "Nasi Goreng Tomyam"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel