Nasi Goreng Tomyam

Bahan:-
- 2 mangkuk nasi
- 100 gm udang (buang kulit)
- 100 gm sotong (potong kecil)
- 100 gm isi ayam (hiris nipis)
- 100 gm carrot (potong dadu - ummi potong memanjang)
- 100 gm kobis (hiris)
- 1 biji telor
- daun ketumbar (racik)
- cili padi (ditumbuk sedikit) ummi letak 10 biji)
- minyak
- garam secukup rasa
Bahan Sos Tomyam (Dikisar):-
- 10 tangkai cili kering
- 1 batang serai
- 2 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 1 sudu besar udang kering
Cara Memasak:-
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan sos tomyam hingga wangi.
- Masukkan ayam dan carrot. Kacau rata hingga ayam masak.
- Masukkan udang, sotong, kobis dan cili padi. Kacau rata.
- Masukkan nasi dan kacau rata.
- Pecahkan telor dan kacau rata bersama semua bahan.
- Rasakan garam dan tutup api.
- Taburkan daun ketumbar dan gaulkan sekali lagi. Hidangkan.
0 Response to "Nasi Goreng Tomyam"
Catat Ulasan